top of page

Charles Ponzi Türkiye de !

  • Ayhan Bölükbaşı, Yönetim Danışmanı
  • 15 Mar 2018
  • 2 dakikada okunur

çiftlikbank

İnsanların çoğunun dürüst olduğuna inanmak, dünyaya güzel bakmak ve mutlu olmak için iyi bir yoldur. Hayatta karşımıza çıkan her insanın da bizim gibi dürüst olduğunu düşünmek te bize kendimizi iyi hissettirebilir. Ancak, insan doğası ve yaşanan deneyimler, koşulsuz güven sonunda maddi kayıplar, güven kaybı ve zararlar ile yüzyüze kalınabildiğini göstermektedir. Yani, dolandırıcılar aramızdalar !


Son günlerde adını sıkça duyduğunuz Çiftlikbank dolandırıcılığı geçen hafta nihayet patladı. Bize soranlara bu sistemin Ponzi düzeni olduğu ve Titan dolandırıcılığının başka bir türü olduğunu söyledik. Ancak bu düzenin içinde yüksek öğrenim görmüş, aklı başında bir sürü insanın da olduğunu biliyoruz.


Basında yer alan bilgilere göre; “SPK raporuna göre Çiftlik Bank sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplandı. Yine rapora göre 62 bin 877 kişiye 393.3 milyon lira ödeme yapıldı. Kalan 113.4 milyon liranın ise Kıbrıs’a ve Çitlik Bank CEO'su ile eşinin hesabına aktarıldı.” Yine basından öğrendiğimiz kadarıyla, bu şirketin genç CEO’su aslında overlokçu ve rapçi. Ben youtube da videosunu izledim klip tam bir felaket !


ponzi

Ponzi Oyunu ya da Ponzi Düzeni, (Ponzi Scheme), yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemidir. Tarihte bilinen ilk ponzi oyunu, bu sisteme adını veren Charles Ponzi tarafından 1920 yılında gerçekleştirilmiştir. Ponzi, bu oyun sayesinde kısa sürece 10.000 yatırımcıyı posta pullarını kullanarak bir arbitraj karı elde ettiğine inandırmış; ancak aslında ortada olmayan bu karlar nedeniyle oyun daha fazla sürdürülememiş ve sistem kısa sürede çökmüştür.


Faiz oranı düşük olan ülkelerde fona ihtiyacı olan kişiler birikimlerini değerlendirmek için faiz gelirinden daha yüksek gelir elde edebilmek için farklı yatırım olanaklarına karşı istekli olabilirler. Bu noktada kişi (biz ona Ponzi diyelim) , finansal kurumların vaadettiğinden daha fazla faiz getirisi önererek yatırımcı kazanmaya çalışır. Örneğin ülkedeki faiz oranı %3 ise Ponzi Oyunu oynayan kişi yatırımcılara %10 faiz önerir. Ardından %10 faiz getirisi vaadettiği kişilerin parasını ödemek için yeni yatırımcılara %11 faiz önerir. Aynı şekilde %11 faiz önerdiği kişilerin parasını ödemek için yatırımcılara daha yüksek faiz önerir. Bu döngü sayesinde -ülkede finansal istikrar sürdüğü sürece- hem oyunu oynayan kişi hem de yatırımcılar kazanmış olur. Türkiye'de saadet ve titan zinciri adıyla bilinen yöntemler ponzi oyununa örnek olarak verilebilir.


Korkarım ki, Devlet denetim mekanizmasını eyterince hızlandıramazsa Mr. Ponzi beden değiştirerek sürekli aramızda olacak ve birileri yeni Ponzi lere inanarak paralarını kaptıracaklar !


Hoş kalın,


Comments


Manatees - ABBD
00:0000:00
Son yayınlanan
Önceki yazılarımız
Arşiv
başlıkta arayın
Bizi takip edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon

© 2016 by  Consulting Services

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page